Mandala

Az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származó szó jelentése kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas jelentése "elme"). 

A mandala a kozmosz, illetve különféle istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz.

A mandala célja megtalálni a tudatosság egységét és helyreállítani az emberben a dolgok ideális rendjét. A mandala tehát egy megszentelt,  valóságos léttől elkülönített mágikus tér. 

A 2020-as év közepén, meditációim során kerültem szorosabb kapcsolatba a buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bíró mandalával, mely sokkal több, mint egy egyszerű geometriai alak. A mandalába való belépés és annak a központja felé haladás megmutatja az utat a szenvedésből az örömbe és a boldogságba. A mandalák színei más-más jelentéssel bírnak:

- Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
- Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
- Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
- Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
- Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
- Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
- Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
- Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
- Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
- Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
- Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
- Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

Fali mandaláimat pontozásos technikával vászonra készítem.  A különböző méretű alkotások mellett 2-4 személyes családi, baráti összetartozást erősítő Mandala készítő csomagokat, valamint kreatív, stresszoldó, csapatépítő  Óriásmandala csomagokat is találsz a Piactéren.  De jelentkezhetsz egy újonnan induló meditatív rajz tanfolyamra is.